2023 yılında yaklaşık 415 bin dekar alanda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz.

Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce ise, “2023 yılında yaklaşık 415 bin dekar alanda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Buğday, arpa, muz, patates ve susam başta olmak üzere, pek çok üründe hastalıklardan arındırılmış tohum, fidan ve ürün üreteceğiz” diye konuştu.

Tekfen Tarım Ar-Ge ile büyüyor

Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce , Grubun tarımsal üretim alanındaki hedeflerini anlattı. Başta patates, arpa, buğday, muz ve susam olmak üzere pek çok üründe tohum, fide ve fidan üretimi çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden İnce, “Kademeli bir artış ile, 2023 yılında yaklaşık 415 bin dekar alanda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Buğday, arpa, muz, patates ve susam başta olmak üzere pek çok üründe hastalıklardan arındırılmış tohum, fidan ve ürün üreteceğiz” diye konuştu. İnce, “Tohum, fide ve fidan olarak çiftçilerimize yönelik üretimimiz yanı sıra; bu yıl Karaman’da yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda kurumsal çiftçiliğe başlayarak, son tüketici için de üretim yapacağız” dedi.

Sağlıklı patates için uzun üretim yolculuğu

patapes 2023

İnce, özellikle ürün bazında yaptıkları çalışmaları da anlattı. Beslenme için temel ürünlerden biri olan patates konusunda üreticilere yönelik tohumluk patates çalışmalarından bahseden İnce, hastalıklardan arındırılmış, sağlıklı ve verimli patates tohumları için doku kültürü ile başlayan üretim çalışmasının, 7 yıl gibi uzun bir süreç sonucunda sofralara gelebildiğine dikkat çekti. Ar-Ge merkezimizde doku kültürüyle yetiştirdiğimiz tohumluk patatesleri, tarladan her mevsim toplayıp, bir sonraki ekime kadar Nevşehir’deki yeraltı soğuk deposunda özel ağaç kasalarda bekletiyoruz. Türkiye, yılda 5 milyon ton patates tüketiyor. Hedefimiz bu üründeki ithalatın payını azaltmak ve çiftçilerimize yerli üretim patates tohumlarını sunmak” diye konuşan İnce, 2023 yılında 5 bin ton patates tohumu üretimi hedeflediklerini söyledi.

Yeni hedef susam…

Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce, Türkiye’nin yılda 170 bin ton susam tüketmesine karşın, yaklaşık 17–20 bin ton arası üretim yaptığını hatırlatarak, geri kalan ihtiyacın ithalatla karşılandığını söyledi. Bu noktadan hareketle, yaklaşık 2 yıldır mekanik hasada elverişli susam üretimi için çalıştıklarını anlatan İnce, “2020’nin başında tescil bekliyoruz. Bu üründe de yerli üretim hedefimiz var. 5 yıl sonra 20 bin ton susam üretimine ulaşmayı kendimize hedef koyduk” dedi.

Güney Amerika’nın muzlarını da iyileştirecek

Tekfen Tarım Adana Agripark Ar-Ge Merkezi’nin, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak yetkilendirildiğini hatırlatan İnce, merkezde ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok projenin devam ettiğini belirtti. Tekfen Tarım cirosunun yaklaşık yüzde 8.5’ini Ar-Ge’ye ayırdıklarını vurgulayan İnce, “Arpa ıslahından patatese, yerli muzun raf ömürünün uzatılmasından ejder meyvesi üretimine kadar pek çok alanda geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra, Tekfen Holding şirketlerimizden Tekfen Ventures’in yatırımı yaptığı İngiltere merkezli Tropic Biosciences firması ile 9 farklı hastalıkla mücadele eden Güney Amerika muzlarının iyileştirilmesi projesinde de yer alıyoruz” diye konuştu.

Yeni yatırımlar geliyor, 365 gün taze incir olacak

Emrah İnce, son olarak gelecek planlarından ve yatırımlardan bahsetti. Polatlı’da modern bir depolama tesisi yatırımı yapacaklarını açıklayan İnce, “Teknotarım yatırımlarımız sürüyor. Meyve üretim ve ihracat şirketimiz Alanar’ın artık yüzde 100’ü Tekfen’in oldu. Beş kıtada 30’dan fazla ülkeye başta kiraz ve siyah incir olmak üzere yaş meyve ihracatı yapan bu markamıza 160 milyon TL ilave yatırım yapacağız ve dünyanın farklı noktalarında üretim sayesinde 365 gün taze incir sağlayacağız. Ayrıca, Manisa Ahmetli’de 25 milyon TL yatırımla meyve paketleme tesisi kuruyoruz” dedi. İnce, baştan sona tüm süreçleriyle dijitalleşen Tekfen Tarım’ın, orta vadede, sektöründe lider olmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.