Ar-Ge

Tarımın gelişmesini çok yönlü bir süreç olarak gören ve bu süreç içinde etkin rol almayı şirket politikası olarak benimseyen Tekfen Tarım, hastalıklara dayanıklı nitelikli tohum ve anaç kullanımının tarımsal faaliyetlerde verimlilik ve kalite artışında önemine inanmaktadır.

Türkiye’nin ilk ve sayılı teknolojik tarım merkezlerinden biri olan Tekfen Tarım Adana-Agripark tesisleri, Türk çiftçisine 2004 yılından bu yana hastalıklardan ari, kaliteli tohumluk ve fidan üretmektedir. Özellikle muz ve patates üretiminde elde ettiği başarıyı diğer tür ve çeşitlerin üretimine de taşıyarak ürün çeşidini zenginleştirme hedefi ile, Anadolu’nun zengin biyoçeşitliliğinin bir kaynak olarak değerlendirildiği merkezde, Türk tarımının geleceğine yönelik çalışmalara imza atılmaktadır.

a1
a2
a3

Tarım’ın Bitkisel Üretim kısmında da Tekfen’li olmanın gerekliliğini yapabilmek, yıllardan beri süregelen tarımsal araştırma yetenek ve kabiliyetlerini taçlandırmak ve tüm bu çabaları geleceğe taşıyarak sürdürülebilir bir araştırma ve İnovasyon trendini yakalayabilmek adına Tekfen Tarım’ın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapmış olduğu başvuru olumlu olarak neticelenmiş ve 22 Kasım 2018 tarihi itibarı ile Tekfen Tarım Adana-Agripark tesisleri Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya hak kazanmıştır

Tekfen Tarım Agripark Tesislerinde süründürülen Ar-Ge faaliyetleri özellikle hastalıklar nedeniyle büyük verim kayıplarının yaşandığı patates tohumluğu üzerine yoğunlaştırılmıştır. Böylece, toplumun beslenmesinde önemli bir yere sahip olan patates tarımında, Türkiye’de yaygın olarak görülen 25’i aşkın hastalık ve zararlının yol açtığı büyük verim kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca Tekfen Tarım Agripark tesislerinde erik, kiraz ve muz fidanı üretim metotları geliştirilmesi konusunda yapılan faaliyetlerde bazı endemik türlerin geliştirilmesi yönünde de çalışmalar devam etmektedir. Örneğin Anamur muzunun sağlıklı koşullarda çoğaltılarak yaygınlaştırılması için gösterilen çabalar, unutulmaya yüz tutmuş bir lezzetin yeniden sofralara dönmesine önemli katkı sağlamıştır.

a4
a5

Türkiye tarımında ayrı bir yeri ve önemi bulunan tarla bitkilerinin içerisinde hiç şüphesiz tahıllar büyük bir ağırlık taşımaktadır. Türkiye’nin 27 milyon hektar ekilebilen tarım alanının 1/3’ü buğdaya ayrılmıştır. Buğday, halkımızın temel gıda maddesi olması nedeniyle stratejik bir önem taşımaktadır. Buğdaydan yapılan sanayi ürünleri un, makarna, bisküvi, bulgur, irmik ülkemizin önemli ihraç kalemi ürünleri arasında yerini almaktadır.

Şu an itibarı ile ticari olmuş çeşitlerin çoğunun menşei yurtdışıdır. Yani, yediğimiz ekmeğin, makarnalık buğdayının menşei %70-80 oranında yurtdışından gelmektedir. Aslın­da Anadolu, kendi başına çok önemli bir gen kaynağıdır. En önemlisi, kendi gen kaynağımızın yavaş yavaş kayboluyor olmasıdır. Bu amaçla Anadolu’nun kendi kay­naklarından yola çıkan ıslah çalışmalarına önem veren Tekfen Tarım; kendi gen kaynaklarımızı kullanarak verimli ve kalite değerleri yüksek ekmeklik, makarnalık ve bisküvilik buğday ıslahına da başlamış faaliyetlerini geliştirerek Ar-Ge Merkezinde sürdürmeye devam etmektedir.

Amacımız Anadolu’nun kendi öz varlıklarından yola çıkarak; kendimize ait ekmeklik, makarnalık, bisküvilik buğday çeşitleri ıslah etmek sofralarımıza gelen ekmeği, kurabiyeyi, makarnayı, bulguru gönül rahatlığı ile tüketebilmektir.

2004 yılından beri devam eden tarımsal faaliyetlere İnovatif yaklaşımla yeni Ar-Ge çalışmaları ekleyerek devam edilen merkezde hayati önem taşıyan 32 farklı proje tespit edilmiş ve bunların arasından öncelik verilen 8 proje ile Ar-Ge Merkezi Belgesi alınmıştır. 5 Milyon TL bütçesi olan bu projeler; klasik melezleme ve DNA markörleri kullanarak ekmeklik, makarnalık ve bisküvilik buğday ıslahı, yemlik ve maltlık arpa ve tritikale ıslahları ile bioreaktör yöntemi ile muz fidanı, aeroponik yöntem ile patates mini yumrusu üretimi ve ejder meyvesi üretimi ve daha fazla alt kültürde muz fidanı üretimi projelerinden oluşmaktadır.

Tekfen Tarım Adana-Agripark Ar-Ge Merkezinde 20 teknik personel ile başlanan Ar-Ge faaliyetlerinde; konusunda uzman olmuş 4 yeni araştırmacının 2019 yılında, 2 araştırma personelinin ise 2020 yılında Ar-Ge Merkezi kadrosuna katılması planlanmaktadır. Personellerinin eğitimleri dışında Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere 10 Milyon TL değerinde cihaz ve teknoloji yatırımı yapılan Tekfen Tarım Agripark tesislerinde, 2019 yılında Tekfen Tarım yıllık cirosunun %5’ni Ar-Ge faaliyetlerine ayrılması planlanmaktadır.

Ar-Ge Merkezi ile birlikte yeni ürün gerçekleştirme faaliyetlerinin yanı sıra, TEYDEB ve üniversite iş birlikleri, patent çalışmaları, bilimsel yayınlar gibi akademik gelişime katkı sağlayan ve bilgi birikiminin artırılmasına olanak sağlayan çalışmalara da hız kazandırılmış, birçok ülkenin katılımı ile oluşturulan ulus arası projelerde görev almaya başlamıştır.