Fidan

Ülkemiz, sahip olduğu farklı iklim ve toprak koşulları nedeniyle meyve türlerinin bir çoğunu yetiştirme olanağına sahiptir. Türkiye’de meyve fidancılığı ve geleceği büyük önem arz etmektedir.

Birçok sektörde olduğu gibi ülkemizdeki meyve anacı sektörü de çok hızlı ilerlemektedir. Yeni tesis edilen meyve bahçelerinde; bodur anaç seçimi, sık dikim, yeterli sulama, gübreleme yöntemleri uygulanarak kalite standartlarını yakalayabilmek mümkün olacaktır. Bununla birlikte hastalıksız ve ismine doğru fidan kullanımı, ekolojiye uygun anaç ve çeşit seçimi ile çok yıllık olarak tesisi edilen meyve bahçeleri için dikkat edilmesi gereken önemli kriterlerdir.

1 1
2 1

Fidan üretimi ve çoğaltma işlemi tohum, çelik, daldırma, aşı ve doku kültürü yöntemi ile klonal çoğaltım şekli ile yapılabilmektedir. Son yıllarda ülkemizde klonal anaç kullanılarak fidan üretimi yaygınlaşmıştır. Bitki doku kültürü yöntemi ile mikro çoğaltım, hastalıksız, virüsten ari, kaliteli ve sağlıklı bitki üretimi amacıyla günümüzün ve geleceğin tarımsal üretimi için önem arz etmektedir.

3 1
4 1
5

Tekfen Tarım, Agripark yerleşkesinde bulunan biyoteknoloji laboratuvarı ve seralarında doku kültürü yöntemi ile meyve anacı üretimleri yapar. Tek seferde 1.500.000 adet bitki kapasitesi bulunan büyütme odalarında, hastalık ve virüslerden ari doku kültürü yöntemiyle meyve anaçları üretir.