Tekfen Tarım Susuzluk Kaynaklı Kıtlık Riskine Karşı Arpa Bitkisini Islah Edecek

Sürdürülebilir tarımın öncüsü TEKFEN TARIM, uluslararası GENDIBAR arpa ıslahı projesinde çalışacak tek Türk firması oldu.

TEKFEN TARIM SUSUZLUK KAYNAKLI KITLIK RİSKİNE KARŞI ARPA BİTKİSİNİ ISLAH EDECEK

Tekfen Tarım, Avrupa – Akdeniz bölgesinde azalan su kaynakları nedeniyle ortaya çıkabilecek kıtlık riskine karşı, AB bünyesinde desteklenen, kuraklığa dayanıklı arpa tohumu ıslahı projesinde yer alan ve tek Türk firması oldu.  

Akdeniz Bölgesi Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı (The Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area – PRIMA) kapsamında gerçekleştirilecek projede Tekfen Tarım Adana Agripark Ar-Ge Merkezi Tesisleri dışında, 6 farklı ülkeden Üniversite ve araştırma enstitüleri bulunuyor.
Çevresel ve sosyal değişimler, tüm dünyanın tarımsal gıda ve su kaynaklarını hızla etkilemeye devam ederken; olası etkileri en aza indirmek için ülkeler ve özel kuruluşların çalışmaları da devam ediyor. Bu bağlamda, AB tarafından yürütülen ve pek çok sektörde bilimsel çalışmalara fon sağlayan inovasyon programı HORİZON 2020; tarım ve gıda alanında çalışmalara destek oluyor.  Bu destekten fonlanan Akdeniz Bölgesi Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı (The Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area – PRIMA), tarımsal gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği için yeni bir proje başlattı. Arpa Genetik Çeşitliliği Projesi kapsamında, kuraklık temelli olası kıtlıkla mücadele için, susuzluğa dayanıklı arpa tohumu ıslahı üzerine uluslararası bir çalışma yapılacak.

Tekfen Holding’in İlk Uluslararası Ar-Ge Projesi
Geçtiğimiz yılın son günlerinde, (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı)ilgili bakanlıktan Ar-Ge Merkezi yetkisini alan Tekfen Tarım Adana Agripark Ar-Ge Merkezi, uzun zamandır insanoğlunun gıda ihtiyacı için oldukça önemli olan buğday, mısır, çeltik gibi bitkilerin ıslahı için de çalışmalar yürütüyordu.  PRIMA Projesi kapsamında, akademik kuruluşlar ve araştırma enstitüleri yanı sıra sadece Tekfen Tarım gibi ticari faaliyetleri de olan bir kurumun, kendi bünyesindeki Ar-Ge merkeziyle yer alması; Agripark yetkinliklerinin, ‘araştırma kuruluşu seviyesinde’ uluslararası arenada tescili anlamına da geliyor. Proje, aynı zamanda Tekfen Tarım’ın bağlı olduğu Tekfen Holding’in ilk uluslararası Ar-Ge projesi olmasıyla da dikkat çekiyor.

“Tekfen Tarım Uluslararası Gücünü Gösterdi”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce, sadece akademik ve araştırma kuruluşlarının yer alabildiği ve sonuçları itibariyle Avrupa kıtasının tamamını olumlu yönde etkileyebilecek bir çalışmada tercih edilmelerinin çok önemli olduğunu söyledi.  “Tekfen Tarım Adana Agripark Ar-Ge merkezimiz, global anlamda önemli bir kurum olduğunu bir kez daha gösterdi” diye konuşan İnce,  tarımsal gıda sistemlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi noktasında, uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti. İnce, “Ortaklık bünyesinde, bizim dışımızda İtalya, Cezayir, Almanya, Mısır, İspanya ve Tunus’tan akademik ya da araştırma kuruluşları yer alıyor. Her ülkenin, gen kaynaklarının amaca uygun kullanılmasına çok önem veriliyor. Özellikle global ölçekte küresel iklim değişikliği göz önüne alındığı zaman; ileriye dönük olarak, farklı iklim değişikliği senaryolarına göre, farklı ıslah programlarının geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

PRIMA hakkında…
PRIMA Programı, Avrupa Birliği’nin İşleyişi Hakkındaki Antlaşma’nın 185. Maddesi kapsamında gerçekleştirilen, 2018 yılından başlayarak 10 yıl sürecek olan çok ortaklı uluslararası araştırma destek programıdır. İlgi program çerçevesinde su kaynakları ve gıda sistemleri alanlarında yürütülecek uluslararası ve çok ortaklı araştırma ve inovasyon projeleri desteklenecek ve bu kapsamda açılan uluslararası proje çağrılarına Akdeniz’in kuzeyinde ve güneyinde yer alan birçok ülkenin katılımı sağlanacaktır.

PRIMA katılımcısı 19 ülkeden Programa 10 yıl boyunca toplamda 274 Milyon Avro fon taahhüdünde bulunulmuştur. Programa ayrıca, Ufuk2020 Programı’ndan da toplamda 220 Milyon Avro fon tahsis edilmiştir. Türkiye adına programda yer alan TÜBİTAK’ın PRIMA’ya maddi taahhüdü ise, programın ilk 5 yılı için toplamda 5 Milyon Avro’dur.